school

Schooldirecteurs vrezen voor dezelfde miserie als vorig jaar

Schooldirecteurs vrezen voor dezelfde miserie als vorig jaar

Gent - ‘We worden bestookt met vragen van ouders maar weten op den duur ook niet meer wat we hen moeten vertellen’, zegt Hilde Allaert, directrice van Sint-Bavo.

Net als andere directeurs is ze niet te spreken over de chaos die momenteel heerst rond het online inschrijvingssysteem. Vorig jaar deze tijd waren de inschrijvingen voor het middelbaar onderwijs al gestart. Dit jaar is het onduidelijkheid troef.

Zo blijken sommige scholen niet op de hoogte te zijn van het feit dat broers en zussen zich niet meer mogen inschrijven op de school zelf maar zich online moeten aanmelden zoals de anderen. Ze krijgen daarbij wel voorrang.

Omdat het Vlaams decreet, dat kamperen voor de schoolpoort wil tegengaan, vorige maand in de koelkast verdween, zijn heel wat regels niet ingevoerd. Zo zijn scholen bijvoorbeeld niet meer verplicht om mee te doen aan het Gentse online inschrijvingssysteem. Ook de vooropgestelde timing dreigt te worden omgegooid en dat veroorzaakt onrust bij heel wat ouders en scholen.

‘Ouders willen zich nu al inschrijven om zeker te zijn van een plaats op onze school ’, aldus Hilde Allaert. ‘Maar dat gaat dus nog niet.’

De aanmeldingen zouden in Gent eerst starten in maart, maar werden onder druk van de Vlaamse overheid verlaat naar 1 april. Nu gaan er stemmen op om opnieuw een maand vroeger te starten.

‘Dat krijg je niet meer aan de mensen uitgelegd’, zegt Steven Ronsijn, directeur eerste graad van het Sint-Lievenscollege. ‘Ondertussen hebben we ouders al drie keer een nieuwe datum moeten doorgeven. We hebben onze schoolkalender en infodagen op de inschrijvingen afgestemd. Dat dreigt nu allemaal in het water te vallen.’

Na het aanmelden krijgen kinderen een ticket, waarmee ze zich voorlopig ten vroegste vanaf 29 mei op de school kunnen inschrijven. ‘Dat is veel te laat’, aldus Allaert. ‘We vrezen voor dezelfde miserie als vorig jaar.’ Toen ontstond commotie omdat niet iedereen meteen een plaats kreeg toegewezen en een aantal kinderen naast hun favoriete school greep. Sindsdien kwamen er wel enkele aanpassingen.

Oproep

Ondertussen beslissen scholen in randgemeenten om toch niet aan het Gentse systeem mee te doen. ‘We hopen dat Gentse scholen ook niet afhaken. Ze hebben nog tot eind deze maand de tijd om te beslissen’, zegt Luc Heyerick van het Lokaal Overlegplatform (LOP).

Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) roept de scholen op om opnieuw mee te doen aan het Gentse systeem en de huidige timing te behouden.

Bron: www.standaard.be

Geplaatst door Den Dockx -

Deel dit artikel op: Facebook | Twitter | Google+